AUSTRIJA: Iskustva govore da je zdravstveni info telefon pun pogodak

68
Podijeli objavu
Foto: Press

U travnju prošle godine u Austriji je započeo pilot projekt telefonskog zdravstvenog savjetovanja. U projekt su uključene pokrajine Beč, Donja Austrija i Voralberg. Telefonska linija 1450 pozivateljima iz ove tri pokrajine nudi informacije 24 sata dnevno sedam dana u tjednu i pruža im pomoć prilikom orijentacije u zdravstvenom sustavu.

“Uvođenjem ove linije Beč je krenuo u novom, inovativnom smjeru. Ovakav tip savjetovanja pacijenata brzo i jednostavno vodi kroz zdravstveni sustav i pruža im sigurnost”, kazala je prilikom predstavljanja rezultata prve godine provođenja projekta članica bečkog poglavarstava zadužena za zdravstvo Sandra Frauenberger.

Pacijenti su novu liniju posebno često koristili tijekom sezone gripe. U siječnju i veljači telefonska savjetodavna ponuda korištena je tri puta više nego u mjesecima prije.

Uvođenje zdravstvenog info telefona provedeno je po uzoru na Veliku Britaniju, Dansku, Švedsku, Nizozemsku i Švicarsku, gdje takva ponuda već duže vrijeme postoji.

Posebno osposobljeno zdravstveno osoblje ispituje pozivatelje sukladno znanstveno potvrđenom katalogu pitanja, procjenjuje hitnost slučaja te daje savjete kako postupiti dalje tj. sukladno odgovorima na pitanja o simptomima bolesti usmjerava ih ka odgovarajućoj zdravstvenoj službi. Na taj se način ne pruža samo brza pomoć bolesnicima pri akutnim simptomima, nego se istovremeno skraćuju putevi i vrijeme te se rasterećuje zdravstveni sustav.

U prvoj godini provođenja projekta obrađeno je 31.500 poziva. U 14.500 slučajeva provedeno je dubinsko ispitivanje pacijenta, a najčešći razlozi za poziv bili su bolovi u abdomenu, ubodi kukaca, povraćanje, proljev i bolovi u leđima. U 1.500 slučajeva pozivatelji su direktno preusmjereni na hitnu medicinsku pomoć. Najviše poziva zabilježeno je subotama, a prosječan je poziv trajao 8 minuta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here