Najpoznatiji kanalizacijski poklopac na svijetu ponovno otvoren za posjetitelje

145
Podijeli objavu

Foto: Press

Radnici bečkog komunalnog poduzeća “Wien Kanal” otvorili su 28. travnja vjerojatno najpoznatiji kanalizacijski poklopac na svijetu i tako otvorili ulaz u najstariji dio bečke kanalizacije, tzv. “Kolera kanale” koji prolaze ispod bečkog trga Karlsplatz u samom centru grada.

Posjetitelji u sklopu obilaska nazvanog po filmskom klasiku “Treći čovjek” tako do kraja listopada mogu istražiti i grad ispod grada te se upoznati s radom bečkih kanalizacijskih radnika.

“Kolera kanali” poslužili su kao scenografija za britanski triler iz 1949. godine “Treći čovjek”, a prošle ih je godine posjetilo preko 18.000 ljudi i upoznalo se s detaljima filma i potjere Orsona Wellesa.

Bečka je kanalizacija od tada poslužila i kao kulisa za druge filmove i videa pa tako i za kontroverzni Falcov video za pjesmu “Jeanny”.

“Kolera kanali” izgrađeni su prije 180 godina kao protumjera tijekom epidemije kolere. Predstavljaju temelj današnje moderne kanalizacije, sistema otpadnih voda i javne higijene. Mreža kanalizacijskih cijevi u Beču duga je 2.500 kilometara, a preko njih se dnevno do pročistača transportira preko pola milijarde litara otpadnih voda. Kanalizacijski radnici iz njih dnevno uklone i do 15 tona otpada kako bi omogućili nesmetan protok vode do postrojenja. 99,7 svih bečkih kućanstava spojeno je na gradsku kanalizacijsku mrežu, no ona se svake godine usprkos tome produžava za desetak kilometara.

Obilasci bečke kanalizacije mogući su ove godine sve do 28. listopada, od četvrtka do nedjelje između 10 i 20 sati. Ulaz u kanalizaciju u Girardiparku nemoguće je ne uočiti jer je označen ogromnom crvenom kanalskom rešetkom i velikim svjetlećim natpisom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here