ZAGREB FILM FESTIVAL: Proglašeni pobjednici, evo tko su dobitnici Zlatnih kolica

275
Podijeli objavu
Zagreb film festival
Foto: Press

Danas, zadnjeg dana Zagreb film festivala proglašeni su pobjednici. Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje pripala su filmu Muškarci ne plaču Alena Drljevića.

O najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Kiša Bizović Grgas, Jan Kožić, Eva Magdić Govedarica, Tamara Ramadi i Dominik Rački. Žiri PLUS odlučio je nagradu dodijeliti belgijsko-francuskom filmu Vincent Christophea Van Rompaeya.

“Uobičajeno je da slovom ‘f’ označavamo lošu ocjenu, ali mi bismo ovdje htjeli okrenuti sve naglavačke i istaknuti tri ‘efa’ u pobjedničkom filmu: fascinantnu priču, fantastičnu fotografiju i fenomenalne glumačke izvedbe. Pobjednički film je također pokazao svoju emocionalnu inteligenciju baveći se teškom društvenom temom na humorističan i jedinstven način. Pokazuje nam da čak i u najtežim trenucima trebamo imati nade”, ističe žiri.

O najboljem filmu programa Ponovno s nama odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika strukovnih udruga u sastavu: Tamara Babun, producentica (HRUP); Čejen Černić, redateljica (DHFR) i Damir Markovina, glumac i scenarist (HDFD). Zlatni bicikl žiri je dodijelio filmu Bez ljubavi ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, i to  “za nepogrešivu i bolnu dijagnozu kancerogenog djelovanja kapitalizma na mogućnosti opstanka suvremene obitelji, vivisekciju razorne sebičnosti koja je pogonska sila filma, te majstorsku realizaciju.”

Isti film osvojio je i Nagradu riječke publike te je Zvjagincev koji je dvaput osvojio glavnu festivalsku nagradu (za filmove Povratak i Izgnanstvo) postao najnagrađivaniji redatelj u povijesti ZFF-a. Žiri programa Ponovno s nama također je dodijelio posebno priznanje slovenskom filmu  Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča.

O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog filma i Kockica odlučivao je žiri u sastavu: Saša Ban, redatelj i prošlogodišnji pobjednik Kockica; Cătălin Cristuțiu, montažer i Alejo Franzetti, redatelj i selektor programa Berlinale Shorts. Zlatna kolica za najbolji kratki film dodijeljena su mađarskom ostvarenju Brucoši Györgya Mór Kárpátija.

“Brucoši je priča o društvu koje je izgubilo sposobnost empatije. Ovaj je film dokaz da katkada nemogućnost da se međusobno razumijemo i pomažemo proizlazi iz nedostatka hrabrosti da se usprotivimo bliskoj okolini. Zbog toga empatija zaista jest moć koju rijetki posjeduju“, kaže se u obrazloženju.

Posebno priznanje u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je američko-britanskom ostvarenju Hvala Bogu da smo Britanci redatelja Seana Dunna.

Zlatna kolica za najbolje hrvatsko kratkometražno ostvarenje iz programa Kockice pripala suMatiji Vukšiću za film Čistačica. „Trezven i snažan uradak čehovske atmosfere, zagonetan, izveden učinkovito i ekonomično. Krhka ravnoteža između odgovornosti, majčinstva i zakona filtrira se kroz zakrivljenu leću minimalističke kamere.“ Posebno priznanje programa Kockice pripalo je filmu Kontraofenziva Jakova Nole.

Muškarci ne plaču
Muškarci ne plaču / Foto: Press

Žiri dugometražnog programa u sastavu Lana Barić, glumica; Peter Brosens, redatelj i Peter Rommel, producent, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje filmu Muškarci ne plaču Alena Drljevića, nastalom u koprodukciji BiH, Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Za to djelo se kaže: “Moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina, Muškarci ne plačufilm je koji sugerira nužnost komunikacije kao puta do iscjeljenja, ali i izbjegavanja mržnje i sukoba. I da, muškarci bi trebali plakati (barem povremeno).“

Posebno priznanje žirija dugometražnog programa pripalo je francuskom filmu  Parižanka redateljice Léonor Serraille.

Tijekom devet dana, od jutra do kasnih noćnih sati, Zagrebom je vladao val filmske vrućine. Na pet gradskih lokacija prikazano je više od stotinu filmova: u utrci za Zlatna kolica sudjelovalo je ukupno 33 ostvarenja: 13 dugometražnih debitantskih ili drugih ostvarenja autora iz cijeloga svijeta, 10 kratkometražnih međunarodnih igranih filmova i 10 domaćih kratkiša iz programa Kockice.

Na 15. ZFF-u također su dodijeljene nagrade programa Industrija. Najbolji scenarij na radionici Moj prvi scenarij je mađarski scenarij Impromptu koji je predstavljao scenarist Horváth János Antal. Zahvaljujući British Councilu, Jánosu je omogućen boravak na sedmodnevnoj rezidenciji u Londonu na kojoj će dodatno razvijati projekt.

Nagradu za najbolji pitch na Pitching forumu Industrije mladost! odnijela su dva projekta: Planet Nikice Zdunić i Tajane Bakote (ADU Zagreb) i Šafarikova 19 Lane Pavkov i Miloša Vučkovića (FDU Beograd). Oba projekta su osvojila kompletnu obradu u postprodukcijskim studijima.

Premda je službeni natjecateljski dio festivala zatvoren, posjetitelji će u probranim filmskim naslovima moći uživati i u nedjelju, 19. studenoga u kinima Europa, Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti. No, čak i nakon završetka ZFF-a, nekoliko festivalskih naslova nastavit će svoja prikazivanja po drugim hrvatskim gradovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here