ŽIVOT S MANJE BOLI: Znate li da djecu s dijabetesom pikaju 5000 puta godišnje, a ne mora biti tako!

1458
Podijeli objavu
Život s manje boli
Foto: Press

Jeste li znali da je djecu s dijabetesom tipa 1 potrebno bosti u prstiće i do 3500 puta godišnje, kako bi se izmjerila razina šećera u krvi?! Osim toga djeca s dijabetesom tip 1 bockaju se 1500 puta godišnje kako bi primili inzulin. To je ukupno 5000 bockanja u samo godinu dana!

Spas za djecu s tom dijagnozom svakako bi mogao doći već u rujnu kada bi HZZO trebao odlučivati od dva proizvođača koji nude novu tehnologiju, odnosno aparate za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze. Naime, ta tehnologija do sada nije bila dostupna putem HZZO-a, dok ju primjerice u Sloveniji pokriva zdravstveno osiguranje već sedam godina.

Stoga je inicijativa “Život s manje boli!” pokrenula peticiju kojom žele pomoći osobama na inzulinu konačno dobiju pristup revolucionarnoj tehnologiji preko zdravstvenog osiguranja.

Inicijativu Život s manje boli! podržali su svojim pokroviteljstvom: predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednici Sabora (aktualni i prošli), ministar financija i gradonačelnik Zagreba, piše na stranicama peticije.
Inače, vanjske studije pokazale su da ta tehnologija značajno unapređuje kvalitetu života dijabetečara i na dugi rok značajno smanjuje posljedice i komplikacije ove bolesti. A saniranje tih komplikacija daleko je skuplje od troška za novu tehnologiju za praćenje i mjerenje šećera u krvi.

Usvoji li ove prijedloge Hrvatska će se pridružiti većini zemalja Europske Unije u kojima su ovakvi sustavi za bezbolno, kontinuirano mjerenje glukoze pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Ako želite dati podršku ovoj inicijativi, svoj potpis možete dati NA OVOM LINKU.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here