ANALITIČARI: Kolakušić je iznevjerio svoje birače, dokopao se Bruxellesa i više ga ni za što nije briga

186

IZBORI: Sudac Mislav Kolakušić sve iznenadio, on je sada treća politička snaga u Hrvatskoj

Mislav Kolakušić na predsjedničkim izborima je osvojio 111.916 (5,87 posto) glasova birača, znatno manje nego što ima sljedbenika na društvenim mrežama, pa ga neki smatraju i najvećim gubitnikom ovih izbora.

Politolog Berto Šalaj na Hrvatskom radiju je rekao da je krah Mislava Kolakušića bio najavljen.

“Vidjeli smo da on traži alibi kada je rekao da ako ne dobije 600.000 glasova na predsjedničkim izborima, da se povlači iz hrvatske politike. Ja mislim da se jedan dio njegovih birača, koji su mu poklonili povjerenje na izborima za Europski parlament i jučer, se osjećaju izdano. On je iskoristio tu svoju popularnost koja je došla nakon kraha Živog zida da si, da tako kažemo, osigura poziciju u Bruxellesu, a evo sad ga više nije briga za hrvatsku politiku jer se uvrijedio, nadurio i ljut je na hrvatske birače koji mu nisu dali potporu. A kako je uopće vodio kampanju, kao da ga skoro nije ni bilo. Ovaj rezultat za mene nije iznenađujuć”, rekao Šalaj.

Politički analitičari Žarko Puhovski kaže da je Kolakušič “izmišljena figura”. “Zapravo nije bio toliko jak koliko se u nekim trenucima činilo, bio je opasan po Ustav i dobro da nije bolje prošao”, naglasio je Puhovski na RTL-u.

Sociolog Dragan Bagić Kolakušićev loš rezultat objasnio je time što se taj kandidat “ispuhao i nije ponudio ništa novo”.

“Mislim da je ovo njegov zaslužen politički kraj s obzirom na to da se nije ozbiljno bavio politikom, nego je smatrao da je spasitelj kojeg ljudi sami trebaju prepoznati i dat mu glas bez da im mora tumačiti svoja politička stajališta”, ocijenio je Bagić u izjavi za Hinu.

Sam Kolakušić se biračima obratio objavom na Facebooku u kojoj stoji:

“Dragi prijatelji, volonteri, birači, vi koji ste se cijelim srcem dali da bi ova priča postala kotač promjena hrvatskog društva, hvala Vam iz sveg srca. Vi ste dali sve od sebe, moj tim i ja smo dali sve od sebe.

Želim Vama i Vašim obiteljima sretan i blagoslovljen Božić.

Ova politička priča se nastavlja, ali kao što sam ranije rekao nećemo sudjelovati na sljedećim parlametarnim izborima kao politička opcija. Onaj tko se ne drži svoje riječi nije dostojan biti političar.

Iskreno vjerujem da će za nekoliko godina doći vrijeme u kojem će građani zazivati promjene.” (I. Majić)

Foto: Screenshot N1