CRNE PROGNOZE: Poznati infektolog tvrdi da će epidemija trajati cijelu godinu

922

Zadarski infektolog prof. dr. Miro Morović nije optimist u pogledu skorog povlačenja epidemije koronavirusa i smatra da bi se i hrvatski građani trebali pripremiti na odgovorno postupanje u situaciji širenja epidemije u Hrvatskoj.

“Mislim da je situacija vrlo ozbiljna i da je treba shvatiti ozbiljno. Svaki bi pojedinac morao istrenirati dnevnu higijenu. Naravno, ako dobije neku respiratornu bolest, bilo bi korektno, s obzirom na to da nismo u Hong Kongu gdje se koronavirus može dijagnosticirati za sat-dva, da se takav pojedinac skloni u kućnu izolaciju”, istaknuo je prof. dr. Miro Morović u razgovoru za Novi list.

Svjedočimo nezaustavljivom širenju korona virusa Italijom. Jesu li mjere koje sada poduzimaju dovoljno djelotvorne?

– Ovo što se događa u Italiji vjerojatno će se dogoditi i u drugim zemljama, osobito zemljama visoke razine komunikacije, prohodnosti, prometnosti. Ovim se mjerama neće spriječiti širenje virusa, ono neće prestati, ali će se usporiti i bit će bitno manji broj slučajeva. Svaka pandemija ima svoje faze. Epidemiolozi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u i Europi daju preporuke za svaku takvu zemlju i najbitnije je držati se preporuka. Zemlje koje su ugroženije imaju pravo na svoje dodatne mjere i to je opravdano. Ne bi me čudilo da te mjere dođu uskoro i kod nas, jer one imaju svoju logiku. A to je usporiti širenje virusa. Kao i svaka pandemija, i ova ide u intervalima. Prvo se identificirao virus, prepoznao se način prijenosa, postalo je jasno da je dominantan aerogeni prijenos, mada su mogući i drugi, zato je pranje ruku jako važno. Onda dolazi početak pandemije i akceleracija pandemije, a sad smo u toj fazi. Jer imate konstantno porast broja slučajeva posvuda.

​Koliko ova faza može trajati?

– Nitko ne zna, nije se to znalo ni u pandemijama influence. Sve su to pretpostavke, hipoteze. Ne bih u to ulazio jer nitko to ne zna. Pa čak i kad dođe do deceleracije, usporavanja širenja virusa, opet se neće znati koliko dugo će se taj virus još zadržati među ljudima. Kod MERS-a, a to je praktično isti virus, bilo je par tisuća slučajeva i gotovo je nestao, ali je do prije dvije godine bilo pojedinačnih slučajeva zaraze MERS-om.

Italija je mjere karantene odredila do početka travnja?

– Od toga će sigurno biti odstupanja. Osobno sumnjam da će to biti početkom travnja. Ne može se znati taj akceleracijski tijek pandemije, ovo je tek početak akceleracijskog vala.

Vjerujete u dužu epidemiju?

– Ne nadajmo se da će sutra, prekosutra ili u idućim mjesecima to biti riješeno. Mislim da neće ni tijekom ove godine.

Što bi značilo proglašenje svjetske pandemije?

– Otežao bi se svakodnevni život. Te mjere su striktne i rigorozne, a u posebno ugroženim zemljama i lokalne vlasti već sada mogu ograničiti sve, što se kaže i ‘disati’. Jasno da to šteti društvenom životu, ekonomiji…

Kolike su šanse da virus postane sezonski, poput gripe, da se udomaći u populaciji?

– Da je sezonski, bilo bi puno lakše. Kako on nije sezonski, to će biti glavni problem. Jer koronavirus je imao 20-ak godina prilike da se adaptira na ljudski organizam i ima vrlo zgodne mehanizme adaptacije i uništavanja stanica čovjeka. Razvio je takve proteine da napadaju glavni obrambeni mehanizam kod čovjeka, a to je interferonska obrana. On blokira tu interferonsku obranu, vrlo se lako širi od stanice do stanice… Hoću reći kako je taj virus vrlo neugodan, a obećanja o lijekovima i cjepivima sad su tek na razini nade. Držim da se ne bi trebalo zavaravati time da će uskoro biti lijekova, jer ja to ne vidim. Onaj lijek protiv ebole koji se spominje nije niti sličan mehanizmima korona virusa, a cjepivo protiv korona virusa koje se inače uspješno koristi kod životinja trebalo bi adaptirati za ljudsku primjenu.

Zašto se upravo u Italiji dogodila epidemija ovih razmjera?

– To me ne čudi. Razlog je loša pripremljenost, ali i to što je Italija tranzitna zemlja, vjerojatno i najprometnija u Europi. Moram priznati da je talijanska vlada sada brzo i dobro reagirala. Koliko god se mjere čine rigorozne, usporit će prijenos virusa i spasiti živote. Smrtnost od dva posto su brojke, ali ne radi se samo o brojkama, već i o ozbiljno bolesnima i onima koji se oporavljaju vrlo teško. Korona virus zahvaća gornji i donji respiratorni sustav, stanice bivaju oštećene i taj oporavak nije kao kod gripe prošlo me je, pa život ide dalje.

Govori se o trajnim posljedicama kod onih koji prebole korona virus?

– Moguće su i trajne posljedice, osobito kod kroničnih bolesnika, upozorio je dr. Morović u velikom razgovoru za Novi list.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here