Dr. Ivan Đikić otkrio zašto je koronavirus opasniji od gripe

597
Dr. Ivan Đikić otkrio zašto je koronavirus opasniji od gripe
Foto: Screenshot HRT

Naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu rekao je za Večernji list da je zbog nepostojanja cjepiva virus SARS-CoV2 koji uzrokuje Covid-19 bolest opasniji od virusa influence koji uzrokuju sezonsku gripu.

Prema njegovu mišljenju, neizvjesno je u kojem će se smjeru razvijati epidemija koronavirusa.

Đikić je objasnio i zašto cjepiva protiv sezonske gripe ne pružaju nikakvu zaštitu protiv koronavirusa. “Na molekularnoj razini oba virusa pripadaju u RNK (ribonukleinska kiselina) viruse. To znači da oni svoj genetski materijal prenose preko RNK, a ne DNK (deoksiribonukleinska kiselina u kojoj je zapisan ljudski genom). No oni se ipak razlikuju jer je koronavirus pozitivni-strand RNK virus dok je influenca negativni-strand RNK virus koji se razlikuju u životnom ciklusu unutar ljudskih stanica i koriste različite antigene i enzime.”

Dodao je kako akademske institucije i biotehnološka i farmakološka industrija intenzivno rade na cjepivu protiv novog koronavirusa. Tisuće laboratorija širom svijeta detaljno istražuju ovaj virus i brzo šire sve relevantne informacije, što pomaže kompanijama koje imaju tehnologije da stvaraju i nova cjepiva.

“Primjerice, Moderna Therapeutics stvara RNK bazirana cjepiva pod nazivom mRNA-1273. Kandidata za stvaranje cjepiva izolirali su samo 42 dana od pojave CoV2 virusa. Njihovo cjepivo je u prvoj fazi kliničkog ispitivanja, a u suradnji s NIH-om prikupljaju volontere i započet će s prvim kliničkim pokusima za mjesec do dva. S druge pak strane Inovio Pharmaceuticals koristi DNK-bazirano cjepivo u pretkliničkim ispitivanjima koje bi trebalo stvarati protutijela na CoV2 i štititi ljude”, objasnio je Đikić za Večernji list.

Upozorava kako se ne zna kada će ta cjepiva biti dostupna jer je potrebno napraviti cjepiva koje neće štetiti, a tek nakon toga štititi. Zbog nedostatka informacija tvrdi da je teško predvidjeti što će u budućnosti biti s koronavirusom.

“Neke stvari možemo zaključiti od prve SARS infekcije s CoV1 koji se proširio na oko 8000 ljudi i uzrokovao smrtnost od 774 osoba (oko 9%) te nakon toga nestao i više se nije pojavio od 2003. godine. Stoga i SARS CoV2 može nestati nakon što ograničimo njegovo širenje, ali to ne možemo sa sigurnošću tvrditi zbog velikog broja inficiranih osoba što može dovesti do promjena u ponašanju tog virusa. Do sada je riječ o više od 100.000, a vjerojatno uskoro i više od 200.000 oboljelih”, kaže Đikić.

Dodao je da je jedna od teorija da će virus preživjeti kao latentna infekcija u ljudskim stanicama poput virusa herpes zoster. “Taj scenarij je nemoguć jer CoV2 nema sposobnost integriranja svog genoma u ljudskoj stanici poput DNK virusa kao što je zoster”, zaključuje Đikić za Večernji list.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here