Dvorac Erdödy u Jastrebarskom, povijesna utvrda okružena vrijednim hortikulturnim spomenikom

272

Dvorac Erdödy, Jastrebarsko

Dvorac Erdödy u Jastrebarskom, najstarije zdanje u Jastrebarskom smješten je u prekrasnom starom parku koji je hortikulturni spomenik.

U prvotnoj funkciji bio je to dvorac tipa Wasserburg, nizinska tvrđava okružena vodenim opkopima koji su danas zasuti i ozelenjeni, ali vidljivi u obličju terena.

Prema arhivskim podacima dvorac-kaštel sagradio je ban Matija Gereb u razdoblju od 1483. do 1489. godine. U prvoj polovici 16. stoljeća obitelj Erdödy dolazi u posjed jastrebarskoga vlastelinstva pa tako i dvorca te ga posjeduje sve do 1922. godine.

Zgrada dvorca izvedena je kao četverokut koji je smješten na blagoj uzvisini i opkoljen jarcima, kao što su rađene utvrde nizinskog tipa. Krila su mu različite visine, a najviše krilo zatvaraju dvije preostale zaobljene kule.

Unutrašnje dvorište krasi trijem s arkadama i barokni stupovi. Stari kaštel podigao je ban Matija Gereb krajem 15. stoljeća, a od početka 16. st. pa do 1922. dvorac je u posjedu obitelji Erdödy.

Tijekom vremena više puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan s dvije zaobljene kule bio je jedna od utvrda u vrijeme turskih osvajanja. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. godine ban Toma Erdody.

Stjepan Erdödy, ljubitelj prirode i lova osnovao je u njemu Prirodoslovni muzej. Nakon toga kupio ga je veletrgovac Ehrman, a kad je on 1936. godine propao, općina ga je otkupila za dječji dom. U njemu je neko vrijeme bio smješten i Zavičajni muzej.

Dvorac Erdödy, Jastrebarsko

Dvorac je danas u derutnom stanju i nije moguće razgledati mu unutrašnjost, međutim uskoro mu slijedi potpuna obnova i ponovno će zasjati u novo-straom sjaju. Do tada ga možete razgledati samo izvana, dok šetate prekrasnim perivojem Erdödy.

U gradskom muzeju Jastrebarskog posebno mjesto zauzima zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koju između ostalog čini i mala zbirka fotografija, lovačkih predmeta i trofeja grofa Stjepana Erdödya koji je bio strastven lovac i pionir fotografije u Jastrebarskom.

Dvorac Erdödy, Jastrebarsko

Dvorac Erdödy, Jastrebarsko

Tekst & foto: Turistička zajednica grada Jastrebarskog

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here