Istraživanje HRejting: Evo kakvo je raspoloženje birača tri dana prije predsjedničkih izbora

158

Istraživanje HRejting: Evo kakvo je raspoloženje birača tri dana prije predsjedničkih izbora

Tri dana uoči predsjedničkih izbora, Dnevnik HTV-a ekskluzivno je objavio rezultate mjesečnog istraživanja HRejting. Agencija Promocija plus anketu je za HRT provela od 13. do 17. prosinca, što znači da njome nije obuhvaćeno sučeljavanje 11 kandidata na HTV-u.

I ovoga puta uzorak je čak 1400 ispitanika, a provedena je prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. Statistička je pogreška samo plus/minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.

Kako dva dana prije kraja kampanje stoji 11 predsjedničkih kandidata?

Da je prvi krug izbora održan prije debate o kojoj već dva dana svi pričaju, dvoje kandidata koji bi se sad već pripremali za 2. krug su Kolinda Grabar Kitarović s 28,3% osvojenih glasova i Zoran Milanović koji ima 26,6%. Razlika među njima je samo 1,7 postotnih poena, s tim da je u odnosu na prošli mjesec HDZ-ova kandidatkinja pala (-0,66%), a SDP-ov kandidat nešto rastao (0,20%).

Najviše je u odnosu na studeni rastao trećeplasirani Miroslav Škoro koji je sad na 20,7%. Ali za dvoje kandidata koji prema HRejtingu ulaze u drugi krug zaostaje šest, odnosno 7,6% za prvoplasiranom tako da i kad bi Škoro, što je nevjerojatno, dobio sve neodlučne (5,9%), trenutačni poredak ne bi mogao promijeniti.

Nakon prošlomjesečnog “bljeska” Mislav Kolakušić se vratio na razinu prijašnjih istraživanja. S padom od blizu 5% (4,55%) opet je na oko 7% (7,6%). Redoslijed preostalih sedam predsjedničkih kandidata izgleda ovako. Iznad dva posto su: Ivan Pernar (2,8%), Dejan Kovač (2,6%) i Dalija Orešković (2,4%). Ispod dva posto su: Dario Juričan (1,5%), Katarina Peović (0,9%), Anto Đapić (0,4%) i Nedjeljko Babić (0,4%).

U drugi krug Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović?

Prema HRejtingu provedenom prije HTV-ove debate, stara bi predsjednica bila i nova predsjednica. Kolinda Grabar Kitarović u 2. krugu osvaja točno 49, a Zoran Milanović 46,9%. Neodlučnih birača je malo – svega 4% (4,1%), ali je dvostruko manja i razlika između dvoje rivala (2,1%), pa bi neodlučni ovdje mogli utjecati na konačni rezultat.

Kad bi ušao u drugi krug, Škoro bi pobijedio

Iako naša anketa jasno pokazuje da su u drugom krugu predsjednički kandidati dviju najjačih stranaka, agencija Promocijaplus je ispitala što bi bilo kad bi u završnu bitku kojim slučajem ipak ušao Miroslav Škoro. Rezultati Promocijeplus pokazuju da bi u oba slučaja Škoro pobijedio. Kolindu Grabar Kitarović s 3,6 posto glasova više (Škoro 48,7%, Grabar-Kitarović 45,1%), a Zorana Milanovića s 5,6 posto (Škoro 50,2%, Milanović 44,6%).

Rezultate istraživanja nastavit ćemo objavljivati u Dnevniku HTV-a idućih dana, uz podsjetnik da se najvjerodostojnija anketa provodi u nedjelju 22. prosinca od 7 do 19 sati.

Foto: Screenshot HTV