Je li istina da je alkohol 114 puta opasniji od kanabisa?

225
Foto: Pixabay

Često se može čuti, osobito od pristaša legalizacije marihuane, da je alkohol mnogostruko opasniji od kanabisa. U pojedinim medijima te na društvenim mrežama može se čitati o studiji koja je navodno otkrila da je alkohol 114 puta opasniji od kanabisa.

No ta tvrdnja nije održiva – ta se brojka jednostavno ne spominje u citiranoj studiji. Ali studija je pokazala da je rizik od fatalnog predoziranja alkoholom veći nego od fatalnog predoziranja kanabisom, piše Deutschje Welle.

Pošto kanabis brzo djeluje kada se puši, intenzitet intoksikacije se ovdje može bolje kontrolirati u usporedbi s alkoholom, pa to smanjuje rizik od predoziranja, kaže Stefan Tönnes.

Ali dodaje: „Predoziranje se može javiti i kada se kanabis konzumira kao pecivo.”

Negativni učinci obje droge ne počinju tek s predoziranjem, ali se citirana studija ne bavi drugim, ne nužno fatalnim posljedicama po zdravlje i životnu sredinu konzumenta.

Različiti opojni efekti alkohola i kanabisa nose sa sobom svoje opasnosti, objašnjava Stefan Tönnes. Također treba uzeti u obzir utjecaje na društveno okruženje i mentalno zdravlje. “Alkohol ima vrlo značajan učinak, a to je gubitak samokontrole i povećana spremnost na rizik. To je manji problem kod kanabisa. Ali ovdje imamo nepredvidiv rizik od paranoje, a individualna osjetljivost na učinke kanabisa može varirati.”

Negativni efekti konzumiranja alkohola na organizam su odavno dokazani. „Alkohol izaziva visoku razinu oštećenja organa i nanosi više štete zdravlju od kanabisa”, kaže Eva Hoch te dodaje: “To ovisi i o intenzitetu upotrebe, a ne samo o supstanci.”

Prema riječima psihologinje Hoch, jasna identifikacija zdravstvenih rizika kod kanabisa je otežana zbog raznih oblika konzumacije. U Europi se, na primjer, kanabis često puši s duhanom, za koji je poznato da ima kancerogene učinke, što je dakle onda indirektno povezano i s konzumacijom kanabisa.

Predoziranje alkoholom je vjerojatnije nego predoziranje kanabisom. Međutim, čak i u malim količinama, obje droge mogu ugroziti fizičko i mentalno zdravlje korisnika i negativno se odraziti na njihovu okolinu. No ta se opasnost teško može izraziti brojkom, pa je tvrdnja da je alkohol 114 puta opasniji od kanabisa pogrešna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here