Kako grad Beč brine o stanovnicima treće životne dobi

289
Foto: Press

Beč raspolaže s jedanaest dnevnih centara za starije osobe u kojima socijalni i zdravstveni radnici, njegovatelji, psihoterapeuti kao i animatori pet dana u tjednu svojim klijentima nude program i njegu.

Svatko najradije želi što je duže moguće ostati živjeti u svom domu. To u glavnom austrijskom gradu pored jedinica mobilne njege omogućavaju i spomenuti dnevni centri Fonda socijalni Beč.

Stariji sugrađani koji još žive u svom smještaju u dnevnim centrima mogu provoditi vrijeme i tako rasteretiti često vrlo zaposlene članove obitelji. U centrima za umirovljenike klijenti pored socijalnih kontakata dobivaju i svu potrebnu njegu i zabavu. Doprinos koji pri tom plaćaju usklađen je s njihovim primanjima i dnevno iznosi maksimalno 19 eura. Dodatno se plaća oko 8 eura za tri obroka i prijevoz do centra. Klijenti ne moraju svakog dana boraviti u centru, nego mogu odabrati određene dane i sate po želji.

U vremenu koje umirovljenici provode u ugodnoj atmosferi igrajući igre, slikajući, kuhajući ili vrtlareći, njihovi članovi obitelji mogu se nesmetano posvetiti svojim obvezama. U gradu osim toga postoje i specijalni dnevni centri samo za potrebe osoba s demencijom.

Prema anketi koju je proveo Fond socijalni Beč 98 posto klijenata dnevnih centara zadovoljno je uslugom i ponudom. Za 91 posto članova obitelji dnevna je njega od velike pomoći, a mnogi od njih izrazili su i želju da se radno vreme dnevnih centara produži.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here