Kolinda Grabar-Kitarović: “Ako Bandića osude, nosit ću mu kolače u zatvor”

178

Kolinda Grabar-Kitarović: "Ako Bandića osude, nosit ću mu kolače u zatvor"

Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za Media Servis u kojem se osvrnula na kritike zbog pjevanja na rođendanu Milanu Bandiću. Poručila je da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja i da ako s nekim politički surađuje, mora biti toliko korektna da ostane ono što jest, prenosi Index.hr.

Kolinda je započela intervju savjetima za prehladu, zbog koje je, kako je rekla, nekoliko dana odmarala kako bi spremna ušla u kampanju pa je tako preporučila narodnu medicinu s puno tekućine i vitamina C, a preporučila je i češnjak.

Rekla je kako je uvjerena da će imati najviše potpisa od svih te da je potpise prikupljala do kraja jer je htjela dati svima priliku da potpišu. 

“Ja idem za Hrvatsku koja zna i mora bolje. U ovim godinama učinili smo bolje, ali po meni nedovoljno. I dalje ću biti marljiva, i dalje ću biti kritična prema onima kojima trebam biti, ali konstruktivno kritična, okupljati ljude, a ne dijeliti ih”, rekla je Kolinda. 

Na pitanje o njenoj objavi fotografije Slobodana Praljka na društvenim mrežama povodom druge godišnjice njegove smrti, što je izazvalo niz kritika, mahom iz BiH, Kolinda je rekla da “neće dalje objašnjavati”. 

“Kada je riječ o gospodinu Slobodanu Praljku… In memoriam jednom hrvatskom generalu Neću dalje objašnjavati.”

“Podsjećam da je on osuđeni ratni zločinac”, rekla je voditeljica. 

“Da, ali neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskoga naroda, za ono što je osuđen to je i odslužio. Dogodilo se što se dogodilo. Velika tragedija i veliki propust Haškoga suda. Neću to dalje komentirati”, rekla je. 

O svojim greškama rekla je da je naravno griješila jer tko radi i griješi. Rekla je da bi joj bilo lakše da “je išla na mlin”. 

“Držim da sam ovih pet godina odradila više nego korektno. Da sam imala grešaka, imala sam. Međutim, više bih voljela da se mediji i javnost više koncentrirali na one pozitivne stvari koje sam predlagala, nego da su se uvijek išli tražiiti nekakvi pod nadvodnicima gafovi koji zapravo nemaju nikakve veze sa stvarnosti. Da li će nešto što sam ja izjavila o bivšoj Jugoslaviji danas činiti razliku u životu neke hrvatske obitelji? Pa naravno da ne”, kazala je. 

“Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. Moram biti dosljedna sebi. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost. Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno”, rekla je predsjednica. No dodala je da ne vjeruje da će do toga doći. 

Više od mjesec dana oči cijele Hrvatske usmjerene su na prosvjetare i štrajk. Grabar-Kitarović opet je prozvala vladu Zorana Milanovića koja je u dva navrata smanjivala koeficijente složenosti poslova.

“Međutim, tada nisu štrajkali. Krenuli su u štrajk ove godine i ja im dajem legitimno pravo za štrajk jer je to ustavno pravo. Međutim, držim da se u međuvremenu sve pretvorilo nažalost u nešto što je više-manje postalo igrokaz i mjesto nadmetanja nekih političkih interesa”, rekla je.

Istaknula je da je od početka bila za reformu obrazovanja, ali da se ona ne može svoditi na uvođenje tableta na nastavu.

“Ova reforma je totalno razočaranje. Mislim da je kod velikog dijela nastavnika jedan od razloga štrajka upravo činjenica da reforma nije provedena onako kako treba i da se stalno vrtimo u krug”, rekla je predsjednica.

Pita se i gdje je nestala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak: “Podržavam pravo svakog ministra da se bori za svoj resor, ali to je državni proračun. To je novac hrvatskih poreznih obveznika i kad tražite svoja prava, mislim da mora biti u duhu solidarnosti da razmišljate i o pravima drugih”, istaknula je, a na pitanje treba li ministrica Divjak otići, rekla je: ”Ne znam, to je na premijeru da odluči.”

Ako prođe u drugi krug izbora, na pitanje koga smatra većom konkurencijom i koga bi radije nasuprot sebe, Miroslava Škoru ili Zorana Milanovića, odgovorila je:

“Ne promatram nijednog kandidata kao konkurenciju. Ne želim da ova kampanja bude svađa, nego sučeljavanje programa za ono što svatko od nas želi i može realno učiniti.”

U ovih pet godina često je svoje izjave morala dodatno objašnjavati, ponekad i više puta.

“Naravno da sam imala propusta i grešaka, svaki čovjek koji radi ih ima. Ako zakopate glavu u pijesak i ništa ne radite, nećete ni griješiti i to je najlakše. I to bi meni bilo najlakše. I meni bi bilo najlakše da sam kroz ovih pet godina išla kako ide voda na mlin.”