LASTOVO: Otok okružen kristalno bistrim morem

316

Lastovo

Lastovo je otok na jugu Hrvatske okružen kristalno bistrim morem i poznat po prekrasnoj prirodi te jedinstvenim dimnjacima “fumarima”. No, Lastovo se od ostalih otoka izdvaja i po još nečemu – zvijezdama.

Naime, otok i arhipelag oko njega udaljeni su od kopna i svih mogućih, pa i svjetlosnih zagađenja, što rezultira pogledom na nebo koje pruža nezaboravan doživljaj. Noćno nebo osuto sjajnim zvijezdama promatrača ostavlja bez daha, a taj laički dojam prije dvije godine potvrdili su i strani astrofotografi, obznanivši da je Lastovo lokacija koja je vjerojatno najbolje europsko odredište za promatranje neba.

Prepoznatljivu osobnost i svojevrsni pečat lastovskim vizurama daju kamene kuće s maštovitim “fumarima”.

Lastovo

Nitko ne zna zašto su se mještani stoljećima trudili da na svojim krovovima podignu što raznovrsnije dimnjake, ali je činjenica da se na otoku, pogotovo među starijim kućama, rijetko mogu vidjeti dva slična dimnjaka. Taj višestoljetni običaj gradnje neobičnih «fumara» održao se sve do danas.

Lastovo je 2006. godine proglašen parkom prirode u Hrvatskoj s namjerom da se sačuvaju njegov krajobraz i kulturne vrijednosti te biološka raznolikost otoka, mora i podmorja. Otok je prepun prelijepim uvalama s popularnim turističkim odredištima. Najpoznatiji su Zaklopatica i Pasadur na sjevernoj obali, Skrivena Luka i Ubli na južnoj obali i Lučica, podno mjesta Lastova.

Od povijesnog blaga valja istaknuti crkvu Svetog Kuzme i Damjana, zaštitnika Lastova, koja dominira istoimenim mjestom. Izgrađena je prije 700 godina, a u njoj se čuva bogata riznica s brojnim vrijednim relikvijama. Znamenitost je i Knežev dvor kojeg Lastovci zovu Palac. Lastovci su samostalno pristali doći pod vlast Dubrovačke Republike, a zauzvrat su imali autonomiju i svog kneza koji je stolovao u Palacu.

Lastovo

Otok se u pisanim dokumentima prvi puta spominje u 6. stoljeću pod nazivom Ladesta i Ladeston. Kao strateški važno, Lastovo je nakon Drugoga svjetskog rata postalo «vojnim otokom» pa je tako do 1988. godine bilo zabranjeno područje za strance. To je dovelo do ekonomske stagnacije i iseljavanja stanovništva s otoka, ali istovremeno i do očuvanja prirode.

Na otoku se smještaj može pronaći u privatnim apartmanima, hotelu Solitudo, smještenom u malom mjestu Pasadur, gdje se spajaju dvije najljepše uvale na otoku i u kampu u uvali Skrivena Luka.

Lastovo

Foto: Hrvatska turistička zajednica (HTZ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here