NAUČNO DOKAZANO: Žene zvocanjem muškarcima skraćuju život

719

bracna-svadja

Istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj obuhvatilo je 9.857 muškaraca i žena starosti od 36 do 52 godine, pokazalo je da postoji povišena stopa umiranja muškaraca u vezama ili brakovima u kojima postoje česti konflikti uzrokovani od strane žena.

[AdsWithin]Prema ovom istraživanju, 315 muškaraca umrlo je od stresa za koji se pretpostavlja da je nastao uslijed svađe sa partnericom. Takođe, zbog nezadovoljavajućeg zajedničkog života istraživanje je pokazalo da je kod muškaraca srednjih godina povećan rizik od smrti čak tri puta.

– Muškarci, za razliku od žena, imaju manje osoba sa kojima mogu da podijele svoje brige. Povjerljive razgovore o privatnim temama vode tek sa nekolicinom prijatelja ili članova porodice, a ima i onih muškaraca koji nikada o tome ne razgovaraju. To je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima – rekla je doktorica Rike Lund iz Odjeljenja za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.

Ona kaže da je muškarcima partnerica često jedina osoba kojoj žele da se povjere. Međutim, kada ona postane glavni uzrok briga i nerviranja, muškarci postaju depresivni, a to može biti pogubno po njihovo zdravlje.

Takođe, kada su pod stresom, oni su skloni brzoj hrani, alkoholu, muči ih nesanica, a to sve narušava zdravlje.

Sa druge strane, dansko istraživanje je pokazalo da se žene za razliku od muškaraca manje uznemiravaju kada im partner pridikuje i da njegovo zanovijetanje ne utječe negativno na zdravlje partnerice.

Izvor: Dnevno.rs

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here