OPREZ: Ove ljekovite biljke mogu biti opasne po život!

1002

zeleni-caj-690

To što je nešto prirodno i ljekovito ne znači da nije štetno pretjera li se s količinom. Dokaz tomu je 16-godišnja djevojka iz Velike Britanije koja je ispijala nekoliko mjeseci po tri šalice zelenog čaja svakog dana jer je željela smršavjeti.

[AdsWithin]Umjesto toga jednog je dana zbog vrtoglavice, mučnine te bolova u želucu i zglobovima otišla u bolnicu. Liječnici su zaključili da joj je tolika količina zelenog čaja uništila jetru. Djevojka je dobila žuticu i oboljela je od hepatitisa.
Inače, hepatitis može biti uzrokovan virusom ili oticanjem jetre zbog velike količine štetnih sastojaka iz, na primjer, alkohola. Ali, ona nije pila alkohol niti se drogirala ili pretjerivala s lijekovima, a nije ni putovala te bila u doticaju s ljudima oboljelima od hepatitisa. Ipak, liječnicima je priznala kako je naručivala zeleni čaj iz Kine preko interneta. Liječnici su joj rekli da odmah prestane piti taj čaj, a nakon tretmana tekućinom i lijekovima jetra joj je splasnula, piše Daily Mail.

Nije zeleni čaj jedina ljekovita biljka s kojom, se ne smije pretjerivati. Ovo je još nekoliko njih:

Kava kava (Piper methysticum) – Korijen ove polinezijske biljke popularan je zbog toga što liječi tjeskobu, opušta, pomaže kod nesanice i bolova u leđima. Međutim, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija vodi ozbiljnim zdravstvenim problemima, oštećenju jetre pa čak i smrti. Uz, to kažu da može oštetiti živce i uzrokovati promjene na koži.
Ova biljka ima učinke slične alkoholu i treba biti oprezan i ako se uzimaju neki lijekovi. Preporuka je uzimati ovu biljku najviše tri do četiri tjedna, ali samo ako je jetra posve zdrava. Inače, ponekad je potrebno i do osam tjedana da bi se osjetilo njezino djelovanje.

Gavez (Symphytum officinale) – ova biljka ima reputaciju odličnog učinka na tkivo – kod ozljeda, modrica, uganuća, prijeloma, oteklina, upala i ostalog. Zbog rizika od teškog oštećenja jetre i pluća, gavez nikad ne bi trebalo uzeti kroz usta, na primjer, ispijati ga kao čaj. Toksini iz ove biljke u tijelo mogu ući i kroz oštećenu kožu, piše Web MD.

Čaparal ili hrastov grm (Larrea divaricata) – smanjuje bol, upalu i iritaciju kože, no ova biljka s jugozapada SAD-a najpopularnija je zbog navodno dobrog učinka u borbi protiv raka. Na internetu se nudi u raznim oblicima, a stručnjaci kažu da je otrovna i u nekim slučajevima izaziva nepopravljiva oštećenja na jetri. Također, vrlo je opasno uzimati čaparal s drugim lijekovima, primjerice s onima za zgrušavanje krvi, protuupalnim lijekovima, onima za dijabetes, liječenje depresije…

Metvica (Mentha pulegium) – ova biljka koristi se za izazivanje pobačaja, ali kod prevelike doze može ubiti trudnicu ili joj jako oštetiti jetru i bubrege. Stručnjaci upozoravaju kako je buhača nesigurna za bilo koga i to i bilo kojoj dozi. Navodno je dobar za liječenje herpesa, snižavanje temperature, kod reumatizma itd. Inače, koriste ga i kao prirodni insekticid.

Brusnica – ovo bobičasto voće popularno je zbog visokog udjela vitamina C, a mnogi ga koriste i za ublažavanje infekcije mokraćnog mjehura. Ali, neke studije pokazale su kako ponekad ima loš učinak na neke lijekove. Na primjer, može pojačavati učinak lijekova protiv zgrušnjavanja krvi pa je preporuka konzultirati se s liječnikom prije konzumacije, piše Drugs.

Noćurak – ulje ove biljke pomaže kod raznih bolesti, ali i usporava zgrušnjavanje krvi pa može dovesti do krvarenja i modrica te ga nije dobro koristiti u kombinaciji s lijekovima koji imaju učinak razrjerđivanja krvi. Paziti treba i s količinom jer prevelika doza izaziva Prevelika količina ponekad izaziva konvulzije ako se uzima s lijekovima protiv konvulzija.

Valerijana – Ona se upotrebljava kod nesanice i tjeskobe, ali ne smije se uzimati sa oko 500 lijekova jer im remeti učinak. Važno je porazgovarati s liječnikom i provjeriti smije li se s određenim lijekom piti valerijana ili ne.

Ginseng – vrlo poznata biljka zbog podizanja otpornosti organizma kod stresa i vitalnosti organizma. Međutim, stručnjaci tvrde da dugotrajna upotreba ginseng povećava rizik od nastajanja ugrušaka u krvi i krvarenja. Također, utječe na krvni tlak te može poremetiti učinak lijekova za tlak te lijekova za dijabetes.

Ginkgo Biloba – njegova upotreba seže daleko u povijest kineske tradicionalne medicine. Koristi se kod simptoma Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te poboljšanju memorije općenito. Ipak, ponekad smanjuje antivirusno djelovanje lijekova koji se koriste, na primjer, kod oboljelih od HIV-a. Također, može izmijeniti djelovanje skoro 500 vrsti lijekova.

Izvor: 24sata.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here