OTKRIVENA DUGO SKRIVANA TAJNA! Recept čaja uz pomoć kojeg se možete odviknuti od cigareta i …

1344

OTKRIVENA DUGO SKRIVANA TAJNA! Recept čaja uz pomoć kojeg se možete odviknuti od cigareta i ...

Oni koji konzumiraju cigarete najbolje znaju kako se je teško odviknuti. Nažalost, isto tako ovisnost o drogama zastupljena je i na našim prostorima. No kada se uđe u krug poroka bilo da su cigarete ili neke od droga teško se izvući. Ali želja uvijek treba da bude jača od misli da ćete odustati.

Poznato je da se mnoge ljekovite stvari tačnije lijekovi iz prirode kriju, a to kažu i za čajeve koji bi vam mogli pomoći u odvikavanju.

Najprije treba objasniti o kakvim se biljkama radi i koje su koristi upravo tih biljaka u ubijanju želje za nikotinom.

Iđirot (Acorus calamus), jedna od nekoliko vrsti biljaka jednosupnica iz porodice Acoraceae, red Acorales, koja se donedavno klasificirala u red žabočunolikih (Alismatales).

Kako je veoma ljekovit poznat je pod mnogim narodnim nazivima kao mirišljivi šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar, komuš, kalamus, babat i vodena sabljica. Biljka je ovisna o vodi pa raste uz močvare, jezera i bare. Iđirot cvate od petog do osmog mjeseca, izuzetno je ljekovita i aromatična biljka, a može narasti do jedan metar visine. Ima dug horizontalni korijen debljine palca na kojem leži puzeći podanak iz kojeg rastu dugi zeleni kopljati listovi.

ČAJ ZA ODVIKAVANJE OD CIGARETA

Supenu kašiku iđirota uveče prelijte sa pola litra hladne vode promješajte poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro sve blago zagrijte (ne da vri) i dodajte dvije supene kašike majčine dušice, poklopite i ostavite 15 minuta. Procijediti i popiti u malim gutljajima u toku dana.

ČAJ ZA ODVIKAVANJE OD DROGA – za lakše podnošenje kriza prilikom odvikavanja

Supenu kašiku iđirota uvečer prelijte sa pola litra hladne vode, promješajte poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro sve blago zagrijte (ne do ključanja) i dodajte kašiku lista matičnjaka, poklopite i ostavite 15 minuta. Procijediti i popiti u malim gutljajima u toku dana.

Najbolje konzumirati u toku kriznih dana. U slučaju nekih neželjenih efekata (koji su veoma rijetki) odmah se posavjetujte sa svojim ljekarom.

JOŠ NEKE PREDNOSTI LJEKOVITOG IĐIROTA

Ovu vodenu biljku nalazimo najčešće uz močvare, jezera, bare i na obalama mirnih voda. U obalnom je mulju položen puzeći podanak iz kojega niču mnogobrojni sabljasti listovi, koji mogu narasti i do jedan metar. Plosnate, zbijene peteljke imaju u sredini čunjaste, zelenkasto do smećkastožute klipove.

Korijen je debeo poput palca, može biti dug do jedan metar i svjež ima gorkast okus. Osušen ima blaži okus. Sakupljamo ga u rano proljeće ili u kasnu jesen. Korijen iđirota ne koristimo samo zbog njegove okrepljujuće snage u slučajevima slabosti probavnih organa, nadimanja u želucu i crijevima, kao i kod grčeva u želucu već dobro djeluje i kod oboljenja žlijezda i gihta (kostobolje). Korijen jako poboljšava rad i pospješuje izlječenje katara crijeva i želuca.

Pospješuje također izmjenu tvari i lijenost crijeva, djeluje dobro na slabokrvnost u mladih djevojaka i vodenu bolest. Neobično mršavi ljudi, koji nisu izgubili svoju težinu zbog pomanjkanja dobre ishrane, trebaju piti čaj od iđirotova korijena i katkada koristiti potpune kupke s dodatkom iđirota. Iđirot otklanja manjak apetita, pomaže kod oštećenja bubrega i dobro je sredstvo za pročišćavanje cijeloga tijela.

Čaj štoviše pomaže i djeci koja ne probavljaju žitarice, što je u posljednje vrijeme učestala pojava. Osušeni korijen, polagano žvakan, može pušaču pomoći u odvikavanju od pušenja. Slab vid se može popraviti, ako svježe istisnutim sokom iđirotova korijena češće mažemo zatvorene očne kapke. Sok ostavimo na očnim kapcima nekoliko minuta, zatim ih isperemo hladnom vodom.

Iđirotove kupke mogu pomoći kod ozeblina i drugih povreda uslijed smrzavanja. Korjenje ostavimo tijekom noći u hladnoj vodi i sljedeći dan zagrijemo do vrenja. Pustimo da odstoji pet minuta. U tome peremo oboljelo mjesto 20 minuta, u rashlađenom i ne pretoplom uvarku. Možemo ga podgrijati i koristiti četiri puta. Te kupke pomažu i kod hladnih ruku i nogu, ali u tom slučaju moraju biti vruće koliko možemo podnijeti.

Uz pomoć iđirotovog korijena mogu se izliječiti mnogi želučani i crijevni poremećaji. Uzmemo šalicu hladne vode, u nju stavimo razom punu žličicu iđirotova korijena i ostavimo da preko noći odstoji. Ujutro lagano zagrijemo, procijedimo i popijemo gutljaj prije i poslije svakog obroka. To je dnevno šest gutljaja, više se ne smije piti. Čaj uvijek prethodno zagrijemo u posudi s vodom. Takav postupak vrijedi za sve: želudac, crijevni sistem, uključivši jetru, žuč, slezenu i gušteraču.

NAĆINI UPOTREBE

Priprema čaja:

Čaj od iđirotovOG korijena priprema se samo s hladnim uvarkom. Stavimo jednu razom punu kafenu kašiČicu iđirotova korijena na 1/4 litre hladne vode i ostavimo preko noći. Ujutro malo podgrijemo i procijedimo. Prije upotrebe čaj zagrijemo u posudi s vodom.

Svježi sok: Svježe korjenje pažljivo očistimo i još vlažno istisnemo u sokovniku.

Dodatak za potpunu kupku: Oko 200 g iđirotovOG korijena ostavimo tokom noći u 5 litara hladne vode. Sljedeći dan zagrijemo do ključanja, pustimo da odstoji i dodamo u vodu za kupanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here