Otvara se izložbe “Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom”

101
Foto: Oleg Maštruko

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu otvara se izložbe “Plovidba zelenim srcem Zemlje: putovanje rijekom Amazonom”.

Kroz te fotografij pratimo zadivljujuće putovanje brodom Olega Maštruka kroz amazonsku prašumu, polazeći od Iquitosa u Peruu, sve do ušća veličanstvene rijeke Amazone u Brazilu.

Rijeka Amazona proteže se na nevjerojatnih 6400 kilometara, s kolosalnim protokom koji odgovara približno 20% ukupnog svjetskog riječnog toka, što je čini najvećom rijekom na Zemlji. Ona je i glavna arterija u golemoj mreži pritoka koje hrane najveću i najčudesniju prašumu na svijetu, s površinom većom od polovice Europe i najbujnijom vegetacijom, koja je dom za približno 10% svih poznatih životinjskih vrsta na Zemlji, uključujući jaguare, ružičaste dupine, šarene are i najživopisniji životinjski svijet.

Ova izložba nastoji podići svijest o najvažnijem zadatku donošenja održivog razvoja u amazonsku regiju i njezin očaravajući ekosustav, što također igra ključnu ulogu u reguliranju globalnih klimatskih obrazaca.

Oleg Maštruko je jedan od najaktivnijih komentatora, putopisaca, urednika i publicista na hrvatskoj informatičkoj i društveno-mrežnoj sceni.

Objavio je dosad tri knjige s računalnom tematikom, dvije knjige kolumni iz svijeta tehnologije, dvije knjige fotografija, dvije putopisne knjige i više od 1.500 tekstova za Bug, vodeći informatički medij, Mrežu te niz drugih izdanja.

Kad ne putuje i fotografira po krajevima svijeta, radi kao glavni urednik Mreže, medija za IT profesionalce te je direktor Bugovih poslovnih konferencija o tehnologiji i turizmu, financijama te internetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here