“POLJUBAC”: Najpoznatije djelo Gustava Klimta preseljeno na novu lokaciju

359
Gustav Klimt - Poljubac
Gustav Klimt: Poljubac / Foto: Press

Nova vitrina za slavnu sliku štiti će je ne samo od mogućih oštećenja bojom ili dodirom, već i od projektila

Točno na stotu godišnjicu smrti slavnog bečkog slikara Gustava Klimta, 6. veljače 2018., njegovo najpoznatije djelo “Poljubac” promijenilo je svoju stalnu lokaciju. Povod selidbe je prezentacija slike u okviru nove stalne izložbe bečkog Belvederea koja se otvara 1. ožujka ove godine.

Slika najpoznatijeg ljubavnog para u povijesti umjetnosti koja se donedavno nalazila u zapadnom krilu bečkog muzeja Belvedere sada je premještena u istočno krilo u prostoriju specijalno napravljena za ovo Klimtovo remek-djelo.

S 24 slike ovog nekad kontroverznog umjetnika bečki Belvedere u posjedu je najveće zbirke Klimtovih dijela u svijetu. Nova vitrina za sliku, koja prikazuje Klimta i njegovu životnu suputnicu Emilie Flöge isprepletane u prisnom zagrljaju, štiti će je ne samo od mogućih oštećenja bojom ili dodirom, već i od projektila.

“Svakom vremenu njegova umjetnost, umjetnosti njena sloboda” – glasio je čuveni slogan secesije koji zlatnim slovima blista na zgradi bečke secesije, a Klimt je sve do danas ostao jedan od najuzornijih umjetnika tog stilskog pravca. Upravo Klimtov “Poljubac” koji u svijetu umjetnosti ima status zvijezde i svake godine privuče milijune posjetitelja potvrđuje bezvremenost slavnog umjetnika.

U muzeju će uskoro biti postavljen i tzv. selfie point gdje će posjetitelji moći slikati ispred reprodukcije najpoznatijeg Klimtovog djela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here