SAVJETI KOJI VAM MOGU SPASITI ŽIVOT: Evo što nikako ne bi smjeli jesti i piti prije plivanja

777

Plivanje

Iako ne postoji generalno pravilo koje vrijedi za sve ljude kad su u pitanju obroci prije plivanja, nekoliko stvari prilično je jasno – nije mudro jesti neposredno prije plivanja, a ako već morate nešto prigristi, nije loše pojesti nešto što će vam dati energiju za skoru aktivnost, ali neće izazvati želučane probleme

Tportal.hr donosi popis hrane koju nikako ne bi smjeli konzumirati prije plivanja:

Ljuta hrana

S obzirom na to da će vam tijelo uglavnom biti u horizontalnom položaju tijekom plivanja, nemojte prije toga jesti ljutu hranu jer vam se lako može dogoditi žgaravica. Jednostavno se prije plivanja klonite ljutih umaka i hrane.

Voćni sokovi i gazirana pića

Po ljeti brže dehidrirate, no izgubljenu tekućinu ne biste trebali nadoknađivati gaziranim pićima i voćnim sokovima jer mogu uzrokovati nadutost i grčeve što je krajnje nepoželjno tijekom plivanja.

Alkohol

Alkohol je definitivno na popisu stvari koje ne biste trebali piti prije plivanja. Alkohol dehidrira, umanjuje uračunljivost te opterećuje jetru.

Grah

Mahunarke poput graha i leće imaju puno vlakana koja su prilično dobra za zdravlje, no nisu idealna za plivanje. Te namirnice često znaju izazvati zatvor, nadutost i grčeve.

Kava

Kava će vam nesumnjivo dati energiju potrebnu za plivanje, no također će izazvati dehidraciju i mogući proljev ili mučninu.

Celer

Celer može izazvati osjetljivost na sunčeve zrake i opću kožnu iritaciju. Celer je osim kikirikija među namirnicama koje izazivaju najjače alergijske reakcije. Čak ni kuhanje ne pomaže.

Sladoled

Zbog mliječne masti sladoled nije idealna hrana prije plivanja. Mliječni proizvodi kod mnogih ljudi izazivaju mučninu i želučane probleme.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here