TUŽNA VIJEST IZ SARAJEVA: Preminula je Beba Selimović, legendarna interpretatorica sevdalinki

724
TUŽNA VIJEST IZ SARAJEVA: Preminula je, Beba Selimović legendarna interpretatorica sevdalinki
Foto: Screenshot Youtube

Izeta Beba Selimović, jedna od najboljih interpretatorica sevdalinki u BiH, preminula je jutros u Sarajevu, potvrdila je njena obitelj.

Njen suprug Dževad Šabanagić, inače violinist Sarajevske filharmonije, istaknuo je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše voljela, posvetila joj život i karijeru, piše Dnevni avaz.

“Na najčestitiji način obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni”, naglasio je Dževad Šabanagić.

Beba Selimović rođena je 1939. godine u Trebinju. Započela je pjevačku karijeru na Radiju Sarajevo, ubrzo je postala popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha”, zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinci, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki na Radiju Sarajevo. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspjeh i pomoć u humanitarnim koncertima.

Među hitovima koji su obilježili njenu glazbenu karijeru najpoznatije su pjesme “Moj dragane”, “Mene moja majka gleda sa čardaka”, “Kolika je Prijedor čaršija”, “Konja kuje brate Sulejmane”, “Mene moja zaklinjala majka”, “Ko se ono brijegom šeće”, “Kraj potoka bistre vode”, “Plačem ja, plačeš ti”, “U srcu mome živiš samo ti”, “Kako srcu svom da kažem”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here