U Londonu održan gala event “Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera”

375
Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera
Foto: Zvonimir Zavacki

U Londonu je u ponedjeljak održan gala event “Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera”. Organizator je Hrvatskog svjetskog kongresa, a mjesto događanja bio je Caledonian Club.

Događaj je okupio mnogobrojne Hrvate iz dijaspore, ali i Britance, ugledne poduzetnike i zaljubljenike u Hrvatsku, te također i brojne predstavnike diplomatskog zbora u Velikoj Britaniji.

Svečanost je predvodila Mira Prakatur, predsjednica Hrvatskog svjetskog kongresa Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Zlatko Šešet, iz Odbora za kulturu i sport Hrvatskog svjetskog kongresa, a događaju je prisustvovala i dogradonačelnica Grada Zagreba Olivera Majić, Veleposlanik RH u Ujedinjenom Kraljevstvu Igor Pokaz, Ivana Shiell, ispred Hrvatske turističke zajednice, Ured u Londonu, ​Željka Krhač ispred Agencije za investicije i konkuretnost i brojni drugi gosti koji su uz središnju temu promoviranja bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa Hrvatske, također razmatrali i poduzetničke ideje koje povezuju dijasporu i domovinu.

Organizaciju događaja podržala je i Turistička zajednica Grada Zagreba, a Zagreb je posebno predstavljen i kroz učešće Počasne satnije Kravat pukovnije, povijesne postrojbe koja uživa izuzetnu popularnost širom Hrvatske i aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Gala eventu je prisustvovao i sam zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić.

Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera
Zvonimir Zavacki

U sklopu programa, prikazan je i film “350 godina od preustroja Royal Cravates“, kojim se uzvanike i dodatno upoznalo o činjenici da je Hrvatska domovina kravate, što je vidno oduševilo brojne Britance koji su se te večeri odazvali ovom gala eventu. Priči o kravati, pridružio se i Rohan Moorthy, iz uprave grada Londona, koji je govorio o povijesti ulaska kravate u britansku visoku modu.

Posebnu modnu poslasticu u sklopu eventa, priredila je Mihaela Marković, mlada modna dizajnerica iz Zagreba koja u svojim unikatnim modnim komadima spaja hrvatsku tradiciju pletenja, s urbanim i modernim kreacijama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here